Fuke House

This house was built based on the idea of shelter – a great roof covering a house and two studios owned by renowned artists who chose to live away from the city. Located in an open field and conditioned by the few financial resources and a building process divided in stages, the most important goal was, first and foremost, to ensure there would be shade and rain protection. The rest would be built slowly.

The industrial warehouse was a quick and economic solution, similar to a successful experience in which a stable was reused to build a house. The use of a dry area that is much bigger than the house footprint is very good for people who live in the countryside and have to face the cold and rainy winter of Rio Grande do Sul. The roof covers a linear construction: there is a sandstone retaining wall at every four meters to support the precast ceiling plates and the envelope, window frames that allow daylight into the house on the north side, and cupboard walls tuned in to the owners’ Japanese lifestyle on the south side.

The simplicity of the solution resulted in a very complex design. The idea can be explained with a single cross section, but the sloping site and the place where the roof meets the horizontal and vertical planes have gradually caused significant spatial problems. Only an intense design and redesign work along with the owner’s willingness and knowledge to manage the construction could keep the purity of the initial idea intact.

Project
Flávio Kiefer
Location
Eldorado/RS
Site area
1800 m2
Built area
472 m2
Project date
2002
Contributors
Architect Marcelo Kiefer